Książka kucharska Vaclava Havla
Ostatnio w naszych księgarniach pojawiła się ciekawa pozycja – „Havel od kuchni” Michaela Žantovský’ego. Jak gotował wybitny czeski prezydent? Co znalazło się w menu? Wbrew tytułowi, to coś więcej niż zwyczajna książka kucharska.
Niedawno do księgarń trafiła książka Havel od kuchni Michaela Žantovský’ego. Wbrew pozorom nie jest to li i tylko książka kucharska. To raczej zabawna kulinarno-sentymentalna wycieczka w epokę, kiedy gotowanie wymagało o wiele więcej sprytu niż teraz. Oryginalne przepisy czeskiego prezydenta – a także znakomitego kucharza – uzupełnił anegdotami i wspomnieniami jego przyjaciel Michael Žantovský. Książkę przetłumaczył Andrzej S. Jagodziński.
Czy fikcyjna potrawa występująca w sztuce teatralnej może trafić na stół? Czym jest „awokadowa ręka”? Jaki składnik Havel mógł dodawać litrami do każdego dania? Jakich frykasów brakowało mu w więzieniu? Dlaczego nigdy nie zjadł faszerowanego wielbłąda? Poza wspomnieniami prezydenta znajdziemy tu także przepisy na tradycyjne czeskie dania (na przykład: polędwica w śmietanie, smażony ser czy świąteczne rogaliki waniliowe), ale także na bardziej egzotyczne potrawy.
To książka obowiązkowa dla miłośników czeskiej kultury i czeskiej kuchni!
Źródło tekstu i grafiki: https://www.wydawnictwoafera.pl/havel-od-kuchni,id76.html