Śladami smaków kuchni żydowskiej
8 grudnia 2019 r. Muzeum POLIN zaprasza na wyjątkowy kulinarny spacer po współczesnej żydowskiej Warszawie. To znakomita okazja, aby poznać unikalne smaki i dowiedzieć się czegoś o żydowskiej kulturze.
8 grudnia 2019 r. – w najbliższą niedzielę – odbędzie się kulinarny spacer po współczesnej żydowskiej Warszawie. Dlaczego Nowy Jork zakochał się w żydowskich bajglach? Co można znaleźć w menu kuchni Izraela? Z czego robi się czulent? Jaka jest specyfika koszernej kuchni? Jakie przysmaki polubili mieszkańcy Warszawy?
Spacer będzie okazją do skosztowania tradycyjnych żydowskich potraw i przekonania się, w jaki sposób przyrządzają ją wybitni współcześni szefowie kuchni. Spacer poprowadzi przewodniczka Muzeum POLIN. Uczestnicy odwiedzą różne miejsca, poznają żydowską historię Warszawy, porozmawiają o tradycyjnych smakach i zapachach, które przetrwały do teraz.
Zbiórka o godz. 13:30 przy ul. Chmielnej 9a. Uczestnicy powinni mieć ze sobą bilety w wersji papierowej bądź elektronicznej.
Warto przypomnieć, że dobry tłumacz nie tylko doskonale zna język, z którym pracuje, ale też powinien się wykazać dogłębną znajomością specyfiki kulturowej danego obszaru językowego. Takie spotkania – nawet w formie spaceru i degustacji – mogą się okazać bardzo przydatne również dla tych, którzy zajmują się tłumaczeniem z języka hebrajskiego czy jidysz.
Źródło tekstu i grafiki: https://www.polin.pl/pl/wydarzenie/przez-bajgle-i-hummus-kuchnia-zydowskiej-warszawy-spacer