O kulturze żydowskiej od kuchni
Dziś w Muzeum POLIN w Warszawie zostanie otwarta wystawa czasowa „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. To znakomita okazja, aby lepiej poznać specyfikę kultury żydowskiej – właśnie od kuchni! Co znajdzie się w menu wystawy?
Od dziś, 11 marca 2022 r., możemy zwiedzić wystawę czasową w Muzeum POLIN w Warszawie (ul. Anielewicza 6): „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? Organizatorzy wystawy przybliżają żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, przedstawiając charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.
Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii. Ta wystawa to podróż w czasie i przestrzeni. Zwiedzający poznają różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Zrozumieją, jak dzięki migracjom przez stulecia rozpowszechniano potrawy i produkty. Dowiedzą się o religijnych fundamentach spajających społeczność, zasadach koszerności i o tym, jak współcześnie łamie się tradycje czy odkrywa na nowo kulinarne korzenie. Co łączy placki ziemniaczane z latkesami, gołąbki z holiszkami, czulent z adafiną i dlaczego amerykańscy smakosze uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie?
Wystawie będą towarzyszyć warsztaty, spotkania, dyskusje, również poczęstunki. Program jest bardzo bogaty. Wystawa potrwa do 12 grudnia 2022 r.
To świetna okazja również dla tłumaczy, którzy zajmują się lub chcą się zajmować takimi językami jak hebrajski czy jidysz. Wszak w tłumaczeniach nie chodzi tylko o przełożenie tekstu z jednego języka na drugi. Dobry tłumacz powinien znać specyfikę regionu, w którym używa się danego języka. Wystawa w sposób barwny i ciekawy przekazuje wiedzę.
Źródło tekstu i grafiki: https://www.polin.pl/pl/od-kuchni-zydowska-kultura-kulinarna