Prestiżowe wyróżnienie dla krakowskiej restauracji
Restauracja „Euskadi” z Krakowa, szczycąca się daniami z kuchni Kraju Basków w menu otrzymała certyfikat „Restaurants from Spain”. To pierwsza restauracja w Polsce wyróżniona tym certyfikatem.
Jedna z krakowskich restauracji – „Euskadi” – została uhonorowana certyfikatem „Restaurants from Spain” (czyli w tłumaczeniu: „Restauracje z Hiszpanii”). Tym samym znalazła się w gronie najlepszych hiszpańskich restauracji na świecie.
Certyfikat przyznaje działająca pod auspicjami hiszpańskiego rządu organizacja Foods and Wines from Spain z siedzibą w Madrycie. To wyróżnienie trafiło dotąd do zaledwie 129 restauracji na całym świecie. „Euskadi” jest pierwszą znajdującą się w Polsce. Certyfikat przyznaje się w oparciu o sześć podstawowych kryteriów. Co najmniej jedna osoba z załogi restauracji musi komunikować się z klientami po hiszpańsku, a także umieć wytłumaczyć w tym języku, na czym polega koncepcja restauracji oraz zaprezentować dania z menu. Ponadto co najmniej 60% menu muszą stanowić tradycyjne hiszpańskie potrawy, bazujące na oryginalnych hiszpańskich produktach. Szef kuchni musi wykazać się odpowiednimi kwalifikacjami do przyrządzania oryginalnych hiszpańskich dań. Warunki nie sprowadzają się do samych potraw. Restauracja musi jasno komunikować w mediach czy na stronach internetowych swoją hiszpańską tożsamość. Liczy się także klimat miejsca i, rzecz jasna, doskonała jakość potraw. Specjalizująca się w kuchni baskijskiej restauracja „Euskadi” z Krakowa spełnia wszystkie te warunki. W menu znajdziemy autentyczne hiszpańskie potrawy w formie tapasów.
Poza „Euskadi” najbliższe restauracje serwujące hiszpańską kuchnię – uhonorowane tym wyróżnieniem – znajdziemy w Berlinie („Bar Raval”, „D.O. Restaurant”, „El Colmado Alexanderplatz” i „El Colmado Kudamm”). Nie trzeba się jednak wybierać aż do niemieckiej stolicy!
Hiszpania nie jest jedynym europejskim krajem przyznającym specjalne certyfikaty zagranicznym restauracjom specjalizującym się w serwowaniu autentycznej krajowej kuchni. Pod koniec lat 90. ruszył podobny program we Włoszech: „Ospitalità Italiana”. Włoski program ma wsparcie wielu rządowych instytucji. Certyfikat otrzymują nie tylko restauracje, ale i hotele. Kryteria są podobne: włoska tożsamość restauracji, tradycyjne włoskie potrawy przygotowywane na bazie certyfikowanych produktów (chodzi m.in. o: włoską oliwę z oliwek
extra vergine, espresso, oryginalne włoskie sery i wędliny. W Polsce certyfikat „Ospitalità Italiana” trafił do 27 restauracji, m.in. z Warszawy, Krakowa czy Wrocławia.
Serdecznie gratulujemy!
Źródło tekstu: https://sukces.rp.pl/restauracje/art36663541-prestizowa-nagroda-krakow-ma-jedyna-w-polsce-prawdziwa-hiszpanska-restauracje
Źródło grafiki: https://www.euskadi.pl/