25 marca 2022 r. Muzeum POLIN zaprasza na kolejne warsztaty kulinarne pod przewodnictwem Sabiny Francuz. Tym razem uczestnicy przygotują potrawy związane ze świętem Pesach i wypróbują przepisy Fani Lewando.

Muzeum POLIN w Warszawie (Anielewicza 6) zaprasza na warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz. Przez dziesięć lat prowadziła bistro i catering Głodne Kawałki. Współpracowała m.in. z Festiwalem Kultury Żydowskiej, tworząc kuchnię festiwalową w Chederze w Krakowie, gdzie zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań. Założyła kolektyw Mecyje, z którym propaguje twórczość i dorobek Fani Lewando. We współpracy z kolektywem stworzyła bloga i wydała znakomitą książkę z 80 przetłumaczonymi przepisami autorstwa Fani Lewando, wybitnej kucharki, znanej właścicielki przedwojennej restauracji w Wilnie. Tym razem Sabina Francuz proponuje przygotowanie potraw na Pesach. Warsztaty odbędą się 25 marca w godz. 18-22 w klubokawiarni. W menu m.in. ziołowe macowe kulki, kreple, kugel, charoset czy susz do herbatki

Pesach (z języka hebrajskiego: „przejście”), to najważniejsze i najstarsze święto żydowskie cyklu rocznego. Obchodzi się je na pamiątkę wyzwolenia Izraelitów z niewoli egipskiej.

W kulturze żydowskiej pożywienie zajmuje szczególne miejsce, dzięki niemu przez całe życie możemy być związani z historią i wspominać przodków. Rozwaga, atencja, umiar, szacunek, skromność cechują zarówno codzienność, jak i święta. Koniec marca w tym roku to najwyższa pora, żeby zacząć przygotowania do Pesach. Podczas warsztatów uczestnicy sięgną do starych receptur Fani Lewando i wykorzystując sezonowe produkty, ułożą plan na świąteczny tydzień i kolację sederową.

Uczestnicy warsztatów otrzymają voucher na zwiedzenie wystawy czasowej “Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”.

Źródło tekstu i grafiki: https://polin.pl/pl/wydarzenie/pesach-u-fani-lewando-warsztaty-kulinarne-z-sabina-francuz