O smakach Stambułu
Bartek Kieżun – wybitny dziennikarz kulinarny, autor bestsellerowych książek kulinarnych – tym razem proponuje czytelnikom smakowitą podróż do Stambułu i Turcji. Co można odkryć w menu?
Książki Bartka Kieżuna – dziennikarza kulinarnego, blogera, podróżnika, kucharza – cieszą się wielką popularnością. Najpierw przybliżał czytelnikom specyfikę kuchni włoskiej (Italia do zjedzenia), potem kuchnię portugalską (Portugalia do zjedzenia), teraz zabiera ich do Turcji (Stambuł do zjedzenia). Co kryje Stambuł od kuchni?
Bartek Kieżun dociera na styk kontynentów, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, cesarzu Konstantynie i intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani. Tłumaczy, na czym polega fenomen tureckiej kuchni. Stambuł z jego książki to miasto pełne smaków, istne kulinarne królestwo. Kieżun kieruje się intuicją, zapachem czy poleceniami znajomych. W rezultacie dociera do zakamarków, których dotąd nie odkryli turyści, a wreszcie do historii zapomnianych nawet przez mieszkańców Stambułu. W rezultacie powstała znakomita książka kucharska wypełniona opowieściami o wielkiej historii, pachnąca olejkiem różanym, karmelem i miodem – wyjątkowa niczym turecki dywan.
Warto wybrać się do Stambułu z Bartkiem Kieżunem i tą książką – i poznać tamtejsze smaki i kulinarne tajemnice!
Źródło tekstu i grafiki: materiały prasowe.