Niedawno ukazała się wyjątkowa pozycja: „Atlas osobliwości kulinarnych. Przewodnik poszukiwacza smaków”. To więcej niż książka kucharska. Dylan Thuras i Cecily Wong zabierają czytelnika w podróż przez świat – śladami najrozmaitszych kuchni i smaków.

Jak smakują islandzkie hot-dogi, a jak włoskie, szwedzkie czy koreańskie?
Na którym japońskim dworcu trwa nieustanne święto kulinarne?
Jaka jest historia wietnamskiej kawy jajecznej?
Jak przyrządzić znakomity hiszpański czarodziejski poncz?

W księgarniach możecie znaleźć Atlas osobliwości kulinarnych. Przewodnik poszukiwacza smaków autorstwa Dylana Thurasa i Cecily Wong. To niezwykła książka, a zarazem zaproszenie do poznania świata od jego fascynującej kulinarnej strony. Tę pozycję przetłumaczył Maciej Potulny.

Autorzy serwują bankiet złożony z niezwykłości. W menu mnóstwo zaskakujących dań i osobliwych lub doskonałych przysmaków (m.in.: piwo warzone z mgły w Chile, sardyński makaron zwany nićmi Boga, sos rybny ze starożytnego Rzymu czy herbata pita na szczycie chińskiej świętej góry Hua Szan). A do tego mnóstwo ciekawostek kulinarnych i kulturalnych. Nasze życie często koncentruje się wokół spraw związanych z jedzeniem – warto poznać smakowitości z różnych stron świata!

Smacznego!

Źródło tekstu i grafiki: https://soniadraga.pl/produkt/atlas-osobliwosci-kulinarnych