Najlepsze tradycyjne restauracje na świecie
Poznaliśmy najlepsze na świecie restauracje serwujące tradycyjne potrawy. Ranking stu restauracji powstaje corocznie na podstawie głosów użytkowników „TasteAtlas”. Na liście znalazły się też polskie restauracje.
Serwis internetowy „TasteAtlas” to znany wśród podróżujących miłośników kuchni przewodnik, zbierający informacje o tysiącach restauracji z tradycyjnym lokalnym jedzeniem z całego świata. Te miejsca są rekomendowane przez miłośników jedzenia, a także wybitnych znawców ze świata gastronomi. Tę swoistą encyklopedię założył w 2015 roku chorwacki dziennikarz Matija Babić. Miał zamiar wygospodarować niszę w segmencie przewodników po restauracjach, skoncentrować się na lokalach, które w menu mają kuchnię tradycyjną i regionalną. W serwisie znajdują się informacje na temat tradycyjnych regionalnych potraw i produktów, a także oraz oryginalne przepisy. Jest on interesujący pod względem technicznym – ma formę interaktywnej mapy z wyszukiwarką. Użytkownicy mogą znajdować restauracje i potrawy w zależności od tego, do jakiego miejsca na świecie się wybiorą.
„TasteAtlas” co roku publikuje listę stu najlepszych restauracji świata serwujących tradycyjne potrawy, stworzoną na podstawie głosów użytkowników. Tym razem w zestawieniu odnajdziemy i polskie lokale. Co ciekawe, „Karczma Koszwice” – założona w 1912 roku – nie znajduje się w metropolii czy choćby w turystycznej miejscowości, a na wsi położonej na Górnym Śląsku. Zajęła 15 miejsce! Doceniono zwłaszcza kluski śląskie i roladę z modrą kapustą. Oprócz „Karczmy” na listę trafiła także restauracja „Pod Aniołami” z Krakowa, zajmując 66 miejsce.
Szczyt rankingu zajęła praska restauracja „Café Imperial”, która powstała w 1914 roku. W menu znajdziemy wiele tradycyjnych czeskich potraw (na przykład knedliki, zupę kulajdy czy czeską wersję sznycla wiedeńskiego nazwaną řízek). Kolejne miejsca zajęły: „Da Enzo al 29”, usytuowana we włoskiej stolicy, „Commander’s Place” z Nowego Orleanu (na listę trafiło sporo amerykańskich restauracji), meksykańska „Café de Tacuba”, serbska „Tri Šešira”, węgierska „Kiskőrössy Halászcsárda”, japońska „Tofuya Ukai” i rumuńska „Caru’ cu Bere”.
Warto pamiętać, że o popularności restauracji na świecie mogą decydować nie tylko znakomite smaki. Ważne, aby menu zostało przetłumaczone na różne języki, aby zagranicznym turystom łatwiej przyszło się odnaleźć wśród nieznanych potraw.
Źródło tekstu i grafiki: https://sukces.rp.pl/restauracje/art19255061-karczma-ze-slaska-na-liscie-najlepszych-tradycyjnych-restauracji-na-swiecie