Kulinaria świata
Poznaj wietnamską zupę pho
Pho – wietnamska zupa – zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Teraz będzie można ją będzie przyrządzić w domu – a to za sprawą książki kucharskiej Simi i Stefana Leistnerów, blogerów kulinarnych.
Aktualności
Angelus dla Kateryny Babkiny i Bohdana Zadury
Znamy już laureatów Literackiej Nagrody Europy Środkowej. To prestiżowe wyróżnienie trafiło do Kateryny Babkiny, wybitnej ukraińskiej pisarki, za książkę „Nikt tak nie tańczył, jak mój dziadek”. Tę pozycję przetłumaczył Bohdan Zadura, który również został nagrodzony.
Trendy branżowe
Mentoring dla początkujących tłumaczy
Znakomita wiadomość dla wszystkich, którzy marzą o tłumaczeniu książek! Ruszył nabór do translatorium mentoringowego dla początkujących tłumaczek i tłumaczy literatury. To pierwsza edycja tego programu. Zgłoszenia można przesyłać do 14 listopada 2021 r.
Trendy branżowe
Nowe tłumaczenie „Ulissesa”
„Ulisses” – najsłynniejsza powieść Jamesa Joyce’a – doczekał się nowego tłumaczenia. Jego autorem jest Maciej Świerkocki. Od pierwszego polskiego wydania tej książki minęło pół wieku. Pora odkryć ją na nowo.
Kulinaria świata
Jane Austen od kuchni
Jane Austen, wybitna angielska pisarka, uwielbiała tosty z serem. Tę i inne kulinarne ciekawostki ze świata autorki „Dumy i uprzedzenia” możemy poznać w „Księdze gospodarstwa” jej przyjaciółki Marthy Lloyd. To coś na kształt książki kucharskiej.
Trendy branżowe
„Solaris” w Egipcie
W Egipcie ukazało się tłumaczenie „Solaris” – najsłynniejszej z powieści Stanisława Lema. Jego autorem jest Hatif Janabi, wybitny tłumacz zasłużony dla polskiej literatury. Stanisław Lem jest jednym z najczęściej tłumaczonych polskich pisarzy. Właśnie ukazał się przekład jego znakomitej powieści Solaris na język arabski. Jego autorem jest Hatif Janabi. Książka ukazała się nakładem oficyny Al-Karma. Solaris […]