
Kultura wysoka i niska
Hervé Le Tellier z Nagrodą Goncourtów
Wybitny pisarz Hervé Le Tellier, członek i przewodniczący eksperymentalnej grupy literackiej OuLiPo, otrzymał tegoroczną Nagrodę Goncourtów. Przyniosła mu ją powieść „L’anomalie” (czyli „Anomalia”). Ta pozycja zdobyła również uznanie polskich studentów romanistyki.

Kulinaria świata
Smaki świata
Aleksandra i Daniel Mizielińscy (wespół z Natalią Baranowską) wracają z nową książką! Tym razem proponują najmłodszym czytelnikom smaczną podróż dookoła świata. „Daj gryza” to piękny album pełen kulinarnych i kulturalnych ciekawostek oraz wartych wypróbowania przepisów.

Aktualności
Douglas Stuart z Bookerem 2020
Wiemy już, kto zdobył tegorocznego Bookera. To wybitny szkocki pisarz Douglas Stuart. Tę prestiżową nagrodę zawdzięcza powieści „Shuggie Bain”. Jak się okazuje, już niedługo ta książka ukaże się w polskim tłumaczeniu.

Trendy branżowe
Olga Tokarczuk o tłumaczach
Ostatnio do naszych księgarń trafił „Czuły narrator” – to pierwsza książka Olgi Tokarczuk po otrzymaniu Literackiej Nagrody Nobla. Składają się na nią porywające eseje o literaturze i nie tylko. Jeden z nich został poświęcony tłumaczom i ich pracy.

Trendy branżowe
Największa polska dotacja na tłumaczenie?
Czy możemy mówić o swoistym rekordzie związanym z tłumaczeniami? To bardzo prawdopodobne. Ministerstwo Edukacji i Nauki przekazało 1,755 miliona złotych na tłumaczenie Powszechnej Encyklopedii Filozofii na język angielski.

Kulinaria świata
Książka kucharska Fani Lewando wreszcie po polsku
Oto wielkie kulinarne wydarzenie! Niedawno do naszych księgarń trafiła słynna książka kucharska Fani Lewando, która przed wojną prowadziła słynną w Wilnie wegetariańską restaurację. Tę znakomitą pozycję jeszcze do niedawna uważano za zaginioną – teraz możemy ją poznać.